Tuesday, September 6, 2016

Manusia

ASSALAMUALAIKUM


Tugas kita itu lebih besar dari study. Kita ini bukan diciptakan oleh Dia untuk study semata. Ya, ilmu itu penting. Tetapi ilmu tanpa amal juga tiada gunanya kan? Begitu juga beramal tanpa ilmu.


Jangan kecilkan skop kebolehan kita sedang kita sebenarnya boleh buat bermacam benda, kalau kita luaskan horizon pemikiran kita. 



Stop doubting yourself, Aisyah.

Thursday, September 1, 2016

To special person


Dulu masa mula-mula masuk uni, aku tak boleh adapt langsung dengan environment dekat sini. CULTURE SHOCK! Tak boleh adapt dengan sistem belajar, sistem exam, sistem kawan dan macam macam sistem lah hahaha memang mental gila ah time tu. Berpuluh kali juga aku give up. Apa orang nasihat semua aku takleh hadam. Macam masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Bukan sebab aku taknak terima, tapi sebab aku tak reti nak apply. Mungkin sebab first time kena macam ni? Idk….

And then, came this one person to me. Aku tak kenal dia sangat pun. Tapi, apa yang dia ni ajar dekat aku ialah belajar  kenal erti “Jangan putus asa!”. Aku selalu rasa yang orang tak faham apa yang aku rasa. Entah? Aku rasa macam tu. Mula mula masa dia ni approach aku pun, selalu juga dia bagi nasihat.  And yeah, benda sama jadi. Masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Mungkin sebab aku tak kenal dia. Tapi, aku appreciate lah apa dia buat. Dia tunjuk lah effort yang dia nak tolong aku.

Entah macam mana, lama-lama aku mula sedar aku dah boleh adapt. Slowly. And eventually. Lama juga lah proses dia. Outcome-nya mungkin aku bukanlah hebat macam orang lain yang sekali belajar dah boleh masuk, but at least I’m not like my old self. Yang tak faham apa-apa, yang selalu takde confidence, yang tak berani nak suarakan pendapat.

So,

I wanna thank you for every single thing that you have done to me. The efforts. The advices. The memories. The foods (hahaha). And all the things and knowledges that you have taught me. I appreciated it a lot. Seriously, you helped me a lot. Uncountable. I’m sorry that I’m not a good friend for you, sometimes. Or mungkin all the time? Hahaha sorry selalu buli dan tak dengar cakap and selalu bagi kau stress and selalu buat orang semua risau and you name it, I’m sorry okay. Aku tahu aku nakal.  I might not repay all your kindness that you have done towards me. All that I can do is to make du’a for you. May you always be in His blessings.  I’m seriously hoping and praying for your happiness in this dunya and hereafter.

Banyak jasa kau. Tak pernah aku rasa terhutang budi dekat orang macam ni sekali (other than my parents and family of course). Thanks sebab selalu support aku, dan percaya aku even when aku sendiri tak percaya kebolehan diri sendiri :')

HAPPY BIRTHDAY PANDA!


May Allah swt protects you from any harm, may Allah grant you His Jannah, and may all your wishes come true. If you ever need anything, just know that I’m here, ready to help you. Okay?

Rasa macam nak wish banyak lagi, tapi takpe. Next time pula Hahaha


*Of course you're cuter than this panda. Hiks*